Elkjøps guider og artiklerBil og motorsykkel: Guider og artiklerSlik lader du elbilen billigst mulig

Slik lader du elbilen billigst mulig
Strømprisen kan variere mye gjennom et døgn. Med disse tipsene kan du sørge for at elbilen din lades når strømmen er billigst.
Vanligvis går strømprisen opp når alle bruker strøm samtidig, og er tilsvarende lav når forbruket ellers er lavt. Setter du bilen til lading når du kommer hjem fra jobb, er sjansen stor for at du treffer toppen av priskurven. Det er bedre at den starter å lade noen timer senere på dagen når prisen er på vei ned

Styr ladingen med en app
Det finnes ulike metoder for å unngå at bilen lader når strømprisen er på det høyeste. De enkleste er å sjekke om det finnes muligheter for å styre ladingen via en app.
På de fleste nyere biler kan du styre ladingen ved å angi et tidsintervall for når bilen skal lade, gjerne i bilens egen app. Dette blir mer å regne som en timer-funksjon. Da kan den starte lading noen timer etter at du kommer hjem fra jobb, og avslutte grytidlig før folk står opp.
Har strømselskapet ditt en egen app for smartlading, kan du gjøre ladingen et hakk mer avansert. Da kobler du strømselskapets app sammen med bilens ladestyring. Med tilgang til strømpris-data får du en fullverdig smartlading, selv med en enkel ladestasjon.

Styr ladingen med ladestasjonen
Neste tips handler om ladestasjonen. Vi har i hovedsak to typer: Smarte ladestasjoner og enkle ladestasjoner. De smarte variantene har tilleggsfunksjoner som gjør det mulig å styre ladingen etter belastningen på strømnettet og strømprisene. En enkel ladestasjon har ingen mulighet til styring. Den er i prinsippet en tryggere og kraftigere versjon av stikkontakten. Hvilken du skal velge handler først og fremst om pris, og her er det betydelig forskjell på de enkleste og de dyreste.

Enkel lading kan også lade billig
Are Garshol er produktsjef i Elkjøp. Han forklarer at ladingen ikke trenger å bli dyr selv om du velger en enkel ladestasjon.
– En enkel ladestasjon med lav kapasitet kan også lade billig, og det er ironisk nok den lave kapasiteten som løser problemet, forklarer han. Hvis den er koblet til en 16-ampere strømkurs, vil den av naturlige årsaker måtte spre ladingen over et lengre tidsrom. Setter du i pluggen når du kommer hjem fra jobb, er det ingen fare for at den vil klare å lade bilen ferdig mens strømprisen er høy. Da må bilen bruke hele kvelden og natten på å lade. Likevel er det aller lurest å vente til etter middagen er laget før man kobler til bilen, anbefaler Garshol.

Smart lading med WiFi
En smart ladestasjon er koblet til WiFi, og kan kobles opp mot strømbørs, boligens forbruksdata og smarte styringssystemer. Da kan styringen i ladeboksen sørge for at bilen lades når strømmen er billigst. Smarte bokser kan også tilpasse ladingen etter tilgjengelig kapasitet i boligen, slik at man får utnyttet den begrensede effekten optimalt. Dette kalles lastbalansering.

Unngå vanlig stikkontakt
Mange har en såkalt nødlader som kobles til en vanlig stikkontakt. Dette er som navnet tilsier en nødlader og er ikke noe man skal bruke fast. Slike ladere har en stor tung styreenhet på ledningen, og i mange tilfeller blir disse hengene i lufta. Det skaper press på stikkontakten som kan føre til varmgang og påfølgende brann. I tillegg risikerer man varmgang i strømledningene i huset ettersom bilen vil trekke mye strøm over lang tid.
Vi hjelper deg
Hos Elkjøp finner du et bredt utvalg av ladestasjoner i alle prisklasser. Vi hjelper deg med å finne frem til den løsningen som passer ditt behov. Når du har bestemt deg for ladeløsning, kan vi også sørge for å få ladestasjonen montert. Husk også at du kan snakke med en LiveShopper om du handler på nett. Se etter Live Shopping-ikonet neste gang du handler.