Elkjøps guider og artiklerBil og motorsykkel: Guider og artiklerTre tips for trygg lading av elbilen din
1. Sjekk det elektriske anlegget ditt
Les mer om installasjon herFør du anskaffer en elbillader er det lurt å sjekke at det elektriske anlegget i boligen og garasjen din er dimensjonert for den lasten som kreves. I de fleste boliger er det uproblematisk å installere en elbillader med en 16 A-kurs, men i eldre boliger kan det være begrensninger i overspenningsbeskyttelsen for hele det elektriske anlegget. I verste fall kan dette øke risikoen for brann i stikkontakten eller sikringsskapet.
Ved installasjon av en ladeboks blir normalt en egen kurs satt opp fra sikringsskapet.
Alle nye strømkurser som skal brukes til elbillading skal ha jordfeilbryter av Type B eller tilsvarende beskyttelse. Noen ladere kommer med innebygget jordfeilbeskyttelse (DC-beskyttelse) som slår av strømmen dersom en feil oppstår. Dermed er det ikke behov for å ha dette i sikringsskapet.
En hjemmelader må installeres av en autorisert el-installatør. Elkjøp samarbeider med OneCo Elektro, slik at du enkelt kan bestille installasjon samtidig som du kjøper hjemmeladeren. Du blir kontaktet på forhånd, slik at elektrikeren har den nødvendige informasjonen. Elektrikeren trenger å vite hvilken kapasitet du har i sikringsskapet ditt, og at jordfeil- og overspenningsbeskyttelse er på plass.
2. Installer egen ladeboks hjemme
Les vår guide som svarer på de 10 vanligste spørsmålene om elbilladere herHjemmeladere kommer både i enkle og smarte varianter. Smartladere gir deg muligheten for å velge dynamisk lastbalansering. Det betyr at laderen samspiller med strømforbruket for hele huset, og kan lade når strømmen er rimeligst. Smartladere kontrolleres via en app på mobilen så du kan følge med på strømforbruket ditt. Du bestemmer når og hvor raskt du ønsker å lade, og mottar en SMS når bilen er fulladet.
Hvis du har din egen garasje er det lurt å plassere hjemmeladeren der, slik at du kan lade når bilen står i garasjen. Ladestasjonen kan også monteres på husveggen – den er helt trygg å bruke utendørs. Hvis det ikke finnes noen vegger i nærheten av parkeringsplassen din, kan du kjøpe en separat ladestolpe som ladeboksen kan monteres på.
Hjemmeladere kommer både med og uten fast ladekabel. Det mest praktiske er fast kabel, slik at du slipper å finne frem kabelen fra bilen hver gang du må lade. Investering i en hjemmelader er en investering i brannforebygging og i hjemmet ditt.
3. Bruk godkjente ladepunkter
Hvis du ikke har lademuligheter hjemme, bør du benytte godkjente offentlige ladepunkter. Det å henge en skjøteledning med vanlig stikkontakt ut av vinduet frarådes på det sterkeste. Da bør du heller sjekke om det finnes offentlige ladepunkter i nærheten. Desto flere elbiler det er, desto større er risikoen for at det kan oppstå en brann hvis mange lader fra vanlige kontakter.