Elkjøps guider og artiklerBil og motorsykkel: Guider og artiklerGuide: Vanlige spørsmål om elbilladere


Hvorfor burde jeg investere i en ladeboks?
En elbil bør ikke lades fra et vanlig uttak, fordi en shukokontakt ikke er dimensjonert for langvarig høy belastning. Derfor er lading fra et vanlig uttak en brannrisiko. Med en ladeboks vil du få minimum 16 A, som gir minst 60% raskere lading. Fordi ladeboksen er dimensjonert for den høyere belastningen, er ladingen også mer effektiv og tryggere. Ved eventuelle feil vil ladeboksen si ifra om dette og den stopper ladingen når batteriet er fullt. De største fordelene med en egen ladeboks er:
- Raskere lading: Med en ladeboks får du høyere ladeeffekt og dermed kortere ladetid.
- Tryggere lading: En ladeboks er konstruert for å lade elbiler, med det dette innebærer av sikkerhetsordninger. Strømmen slås kun på når alle kontakter er satt i og i orden.

Hvordan installerer man en ladeboks?
En hjemmelader må installeres av en autorisert el-installatør. Elkjøp samarbeider med OneCo Elektro, slik at du enkelt kan bestille installasjon samtidig som du kjøper hjemmeladeren. Du blir kontaktet på forhånd, slik at elektrikeren har den nødvendige informasjonen. Elektrikeren trenger å vite hvilken kapasitet du har i sikringsboksen din, og hvilken jordfeil- og overspenningsbeskyttelse som finnes. Det kan være lurt å ta et bilde av sikringsskapet og sende det til elektrikeren på forhånd. En hjemmelader krever en egen kurs og alle nye strømkurser for elbillading må ha jordfeilbryter av Type B eller tilsvarende. Wallbox Plus-laderne kommer med innebygget jordfeilbeskyttelse (DC-beskyttelse) som slår av strømmen dersom en feil oppstår. Dermed er det ikke behov for å ha dette i sikringsskapet.

Påvirker valg av lader batteriets levetid?
For at elbilbatteriet skal ha lengst mulig levetid anbefales det at man til daglig bare lader opp til 80 %, og opp til 100 % kun når man skal på langtur. Det er også lurt å vente med å lade til det bare er 20 % kapasitet igjen på batteriet.
Bilen må ikke hensettes fulladet over tid, da dette kan føre til at det dannes et belegg på polene som reduserer batteriytelsen.
Elbilbatterier lades best når de er varme, for eksempel rett etter at du har kjørt. Derfor er det lurt å sette bilen til lading når du kommer hjem etter en biltur

Hvilken effekt trenger jeg?
Når du skal velge ladeboks, må du vite hvilken effekt du trenger. For å lade en elbil hjemme anbefales en ladeboks med 3.7 kW, tilsvarende 16 A på 1-fase. Effekten til ladeboksen avhenger også av hovedsikringeni huset.
En tommelfingerregel er at en 1-fase lader passer hvis du ønsker å lade over natten, mens 3-fase passer bedre dersom du trenger å lade raskere og mer spontant. Du må også vite hvor mye ampere ladekabelen takler. Med en 16 A ladeboks, må kabelen håndtere 16 A osv. Husk at en kraftigere kabel vil være tyngre. Vektforskjellen mellom en 16 A- og en 20 A-kabel er minimal, men mellom 20 A- og 32 A-kabler er forskjellen betydelig større, og kabelen kan fort bli vanskelig å håndtere hvis den blir for tung.
Hva er lademodus?
Det finnes fire ulike lademodus for elbilladere, type 1, 2, 3 og 4. Jo høyere tall, dess større ladekapasitet.
Lademodus 3 er den anbefalte ladetypen, med fast installasjon av ladeboks som måler, overvåker og styrer effekten.
Finn rett type lader til din bil. I vårt utvalg av elbilladere finner du både Type 1- og Type 2-ladere, ladestasjoner, ekstra kabler, og tilbehør.