Elkjøps guider og artiklerWearables: Guider og artiklerSmartklokke: Guider og artiklerLa barnets første mobil være en smartklokke

La barnets første mobil være en smartklokke
En smartklokke på armen kan gi økt trygghet til både deg og barna. Men hva skiller en smartklokke til barn fra andre smartklokker, og ikke minst, hvorfor kan du ikke like gjerne gi barna en mobiltelefon?
Trygg på nettet
For mange sitter det langt inne å gi barna en mobiltelefon. Dagens mobiltelefoner er såpass avanserte at de rett og slett ikke egner seg for de yngste barna. En ting er at det blir for mange knapper og funksjoner å forholde seg til.
En annen – og kanskje desto viktigere – ting er at nettet er for stort og utrygt for barna. Det er for mye innhold som er uegnet for barn, og for mange muligheter for at uvedkommende skal kunne komme i kontakt med barnet.
Det skrives daglig om tilfeller hvor noen forsøker å utnytte barna via ulike digitale kanaler, og for de yngste barna vil det være vanskelig å skille ut hvem som har uærlige hensikter og ikke.
En smartklokke kan derfor være et fint kompromiss. Den vil i praksis bli barnets første mobiltelefon, men innenfor tryggere rammer. Med en smartklokke kan dere holde kontakten, samtidig som du som forelder har full kontroll over hvem barnet kan ringe – og hvem som kan ringe barnet. Som en ekstra bonus slipper du også ubehagelige overraskelser i form av store regninger for diverse mobilspillkjøp.
Alltid koblet opp
I motsetning til de mer avanserte voksen-smartklokkene, er ikke smartklokkene for barn avhengig av å være tilkoblet en mobiltelefon for å fungere. De har egne SIM-kort, egne numre og eget mobilabonnement. Dette gjør at barna slipper å drasse på en mobiltelefon i tillegg, noe som vil være en fordel i mange tilfeller.
Mindre å passe på
Det er ikke til å stikke under stol at barn ikke alltid er like påpasselige med tingene sine. Det ene og det andre har en tendens til å bli glemt igjen, enten på skolen eller på lekeplassen, fordi det plutselig dukker opp noe mer spennende å gjøre.
Da er en klokke rundt håndleddet litt enklere å ha med seg. Barnet trenger ikke passe på at noe ikke blir gjenglemt, og mor eller far vil alltid kunne kontakte poden. For eksempel er det da en smal sak å ringe for å gi beskjed om at middagen er klar, eller at det er på tide å komme hjem for kvelden.
Finn rømlingen
Vi kommer ikke utenom at sporingsmulighetene i smartklokkene kan være praktiske. Spesielt når det kommer til de yngste barna, hvor det å slippe dem alene ut i den store verden er et ganske stort steg i seg selv, vil det å kunne lokalisere barnet enkelt være nyttig.
For eksempel kan du definere en trygg sone og få varsler dersom barnet beveger seg utenfor denne. Dette kommer spesielt godt med dersom det er områder det er viktig at barnet unngår, slik som trafikkerte veier, vann og slikt.
Smartklokka er også smart dersom dere er på ferie eller andre steder der barnet ikke er like godt kjent, og du enten kan finne barnet umiddelbart eller barnet kan ringe deg for å få hjelp.
Barnas rett til privatliv
Også barn har krav på privatliv. Dette betyr at du som forelder har et ekstra ansvar for å ikke misbruke sporingsmulighetene både smartklokker og dagens mobiltelefoner har. Kontinuerlig overvåking av barn er verken hensiktsmessig eller akseptabelt. Det er kun ved mistanke om reell fare at det er greit å bryte barnets rett til privatliv.
Det er også verdt å merke seg at sporingsmulighetene ikke må bli en falsk trygghet. En smartklokke vil for eksempel ikke gjøre barna mer oppmerksomme i trafikken, eller stoppe dem fra å gjøre farlige ting.
Du må fremdeles sørge for at barna lærer seg hva man bør og ikke bør gjøre ute i verden, og ha en så god dialog med dem at de er komfortable med å henvende seg til deg dersom det er noe galt.
Derfor bør smartklokkene først og fremst brukes som mer barnevennlige mobiltelefoner, og dernest som GPS- tracking i de tilfellene du har en reell grunn til å mistenke at barnet kan være i fare.