Elkjøps guider og artiklerSmarthjem: Guider og artikler10 smarte strømsparetips - hvordan spare strøm?

10 smarte strømsparetips
Et energieffektivt hjem er mer enn bare god isolering i veggene. Ta kontroll over energiforbruket ditt ved hjelp av noen smarte tips for å bruke mindre strøm.
Det kommer ikke som en overraskelse at vi i Nord-Europa bruker det mest av energien vår på å varme opp boligene våre. Visste du at ved å senke temperaturen med bare én grad kan du faktisk redusere strømregningen med fem prosent? La oss gi deg noen tips til hvordan du kan redusere energiforbruket hjemme uten å måtte gå på kompromiss med en behagelig innetemperatur.

1. Styr varmen med telefonen din
Hvis du kobler opp varmekildene dine til telefonen din er det enklere å justere temperaturen, eller å slå ovnene av og på. Dette gjør du ved hjelp av smarte termostater, smarte stikkontakter eller med ovner og varmepumper som kobles til WiFi. Ved å få oversikt i en app kan du justere temperaturen og tilpasse til når strømprisene er lavere.
OBS! Det å slå av en varmekilde og senere sette den på maks bruker mer energi og anbefales ikke.

2. Spar strøm med varmepumpe
En varmepumpe utvinner varme fra luften ute og blåser den inn i hjemmet ditt. Det å installere en varmepumpe innebærer en høy engangskostnad, men den får du igjen fordi varmepumpen bruker mye mindre energi for å varme opp hjemmet. Den kommer til å redusere strømforbruket ditt, og som en bonus kan den også brukes som air condition for deilig nedkjøling på varme sommerdager.
Juster temperaturen via en app på smarttelefonen din og varmepumpens innebygde WiFi, eller bruk den medfølgende fjernkontrollen. Et godt råd er å ha en stabil temperatur hele dagen, og gjerne senke temperaturen noe på nattestid, snarere enn å slå helt av. Varmepumpen består av en innendørsenhet og en utendørsenhet. Sistnevnte kan monteres på et rett tak eller på veggen ute.
Visste du det er påkrevd at en sertifisert montør installerer varmepumpen for deg? Vi kan selvfølgelig hjelpe deg! Du kan velge installasjon i handlekurven i nettbutikken eller snakke med oss i butikk.

3. Sjekk panelovnene dine
Det viktigste tipset når det gjelder varmeovner er å kunne kontrollere termostatens temperatur, slik at du enkelt kan justere temperaturen på dagtid, natt eller ha ulike temperatursoner i hjemmet ditt.
Varmeovner med innebygget WiFi kan enkelt styres fra smarttelefonen. Du kan bruke telefonen som en fjernkontroll som fungerer uansett hvor du befinner deg. I tillegg kan du justere temperaturen i hvert eneste rom eller sette opp en tidsplan over hvordan varmen skal være gjennom døgnet. Den trådløse funksjonen gir deg full kontroll.
Eldre varmeovner har dårligere eller ingen fjernstyrt kontroll over temperaturinnstillingene. Løsningen? Bruk smarte stikkontakter for å slå ovnene på og av, enten manuelt eller basert på en tidsplan.

4. Prøv et varmeteppe
Et elektrisk teppe er en mer energieffektiv måte å holde deg behagelig varm på i vinterhalvåret enn å varme opp et helt rom eller et helt hus. Varmetepper er effektive nettopp fordi de går rett til kilden av problemet – Kroppstemperaturen din. Varmetepper kommer i en rekke forskjellige størrelser og med forskjellige funksjoner. Enkelte er ment til å nytes i sofakroken, mens andre plasseres på madrassen din nesten som et laken, slik at du kan senke temperaturen på soverommet og fortsatt holde deg god og varm.

5. Luftfuktere for økt opplevd innetemperatur
Visste du at luftfuktere gir en opplevelse av høyere temperatur?
De lar deg holde en lavere temperatur innendørs, men likevel ha en behagelig romtemperatur.
Bare ved å øke luftfuktigheten til 45-50 prosent fra 25 prosent øker den opplevde temperaturen med 2-3 grader. Smart, ikke sant?

6. Bruk vannkokeren til å varme opp vann
En vannkoker er et bra alternativ til å koke opp vann sammenlignet med konvensjonelle komfyrer (og da snakker vi ikke om induksjonstopp). Det sparer både tid og energi. Drikker du mye te? Hvorfor ikke investere i en vannkoker der du kan justere temperaturen? Det er unødvendig å koke opp vannet til 100 grader hvis du egentlig bare trenger 70 grader.

7. Spar tid og strøm med en airfryer
Visste du at du kan spare energi med en airfryer? I denne kombineres varmeovnen med en vifte som sirkulerer den varme luften på en energieffektiv måte. Den blir fort varm og lager maten på kortere tid enn for eksempel din vanlige stekeovn. Med andre ord; en airfryer bruker mindre strøm og er billigere i drift.
Ikke nok med det – en airfryer slipper ut mindre varm luft i rommet sammenlignet med en vanlig ovn. Skal du lage mye mat, er det derimot smartere å bruke din vanlige stekeovn.

8. Sett en timer på hvitevarene dine
Du kan spare mye energi på å sette en timer på din oppvaskmaskin, vaskemaskin eller tørketromler, slik at de kan kjøre når strømprisene er lavest. Strømprisene varierer med etterspørselen og er ofte billigst om natten. Se i spesifikasjonene eller i bruksanvisningen til ditt respektive produkt, og se etter "tidsinnstilt start". Husk at maskinene på kjøkkenet kan være brannfarlige, så kjør dem kun når du er våken. Sikkerhet først!
Bruk øko-programmene og undersøk om kjøleskapet ditt har et ferieprogram hvis du skal reise bort. Det kan spare litt strøm – og alle monner drar.

9. Bytt ut alle hallogenpærer til LED-pærer
Du kan selvsagt spare litt strøm ved å slå av lyset når du forlater rommet. Et smart lite hack er å installere en bevegelsessensor som automatisk slår av lampen når ingen er i rommet.
De fleste lyskilder kan erstattes av LED-lamper, slik at du kan dra nytte av det lave energiforbruket de gir. LED gir deg også muligheten til å velge varmt eller kaldt lys.

10. Bruk smarttelefonen til å styre belysningen
Med smart belysning via WiFi, Bluetooth eller en gateway kan du slå alle lamper av og på. De Bluetooth-styrte lampene kan bare styres innenfra i boligen, mens de med WiFi eller via en gateway kan styres selv når du er ute på vift.