Elkjøps guider og artiklerHvitevarer: Guider og artiklerKomfyr: Guider og artiklerStekeovn med sous vide

"Sous vide” er fransk og betyr “under vakuum.” Det er en metode der maten tilberedes i vakuumposer ved nøyaktig riktig temperatur.

Hvorfor smaker mat bedre med sous vide?
Når du steker et stykke kjøtt i en tradisjonell stekeovn, får du den rette kjernetemperaturen i midten av kjøttstykket, mens temperaturen øker utover mot overflaten. Derfor er det vanskelig å få hele kjøttstykket like mørt.
Med sous vide-metoden får hele kjøttstykket den ønskede kjernetemperaturen, samtidig som saftigheten og mørheten bevares.
Hva med skorpen, tenker du kanskje? Den kan du lage etter at kjøttet har vært i dampovnen. Siden det er vakuumpakket går ikke den verdifulle saften til spille, og du kan lage en fin skorpe på steken etterpå – i en stekepanne.
I en dampovn kan du holde temperaturen helt nøyaktig i opptil ti timer, på graden. I vanlige stekeovner kan du bare sette temperaturen i steg på fem grader. Med nøyaktig temperaturinnstilling får du akkurat riktig kjernetemperatur på kjøttet. For et godt stykke kjøtt er det stor forskjell i smak og mørhet bare fra 38 til 40 grader.


Maten må være vakuumpakket
For å tilberede mat med sous vide-metoden må den først vakuumpakkes. Til det trenger du en vakuumpakker. Vakuumforsegling av maten øker holdbarheten med opptil fem ganger sammenlignet med tradisjonell emballasje fordi du hindrer bakterievekst ved å fjerne luften.
Et godt tips når du kjøper store mengder mat er å vakuumpakke den før du legger den i kjøleskapet eller fryseren. Krydre eller mariner maten litt først, før du forsegler den med en vakuumpakker, men ikke overdriv – smaken blir mer intens når maten er vakuumforseglet. Med denne metoden har du alltid friske og innbydende ingredienser tilgjengelige og kan tilberede maten din med sous vide-metoden når du måtte ønske.
Flere og flere produkter, slik som Salmalaks, kommer i en forpakning som du kan putte rett inn i dampovnen og tilberede med sous vide-metoden. Husk å sjekke på pakken hvor mange grader innpakningen tåler under varmebehandlingen.
I velutstyrte matbutikker med ferskvaredisk kan du be betjeningen om å vakuumpakke det du kjøper.