Hvordan vi jobber med etisk handel
Elkjøp ønsker å ta ansvar for å fremme etisk handel i våre verdikjeder. Verdikjedene i elektronikkbransjen er ofte lange og komplekse. For en leverandør å fremstille et enkelt produkt, kjøpes det råmaterialer og komponenter fra et antall ulike lokasjoner og underleverandører. Det er del av vår bærekraftstrategi å gjøre det vi kan for å påvirke aktører i disse komplekse verdikjedene til å ta ansvar for å sikre grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold for alle som er en del av verdikjeden. Som forhandler mener vi at vi oppfyller vårt ansvar best ved å samarbeide med våre leverandører, og etterspørre gode kontrollsystemer hos de som har direkte påvirkning på verdikjeden.
Risiko for brudd på menneskerettigheter i elektronikkbransjen
Det er særlig to faktorer som påvirker risikoen for brudd på menneskerettigheter og arbeidstakerrettigheter i verdikjedene for elektroniske produkter.
Bruk av konfliktmineraler: Et flertall av produktene vi selger inneholder et eller flere konfliktmineraler. Det er kjent at utvinningen av disse mineralene kan knyttes til menneskerettighetsbrudd og finansiering av væpnede militser. Når vi i våre aktsomhetsvurderinger vurderer risikoen knyttet til ulike produkttyper, er konfliktmineraler den enkeltfaktoren som i størst grad driver opp risikoen for alvorlige menneskerettighetsbrudd i verdikjeden for våre produkter.
Arbeidsforhold i produksjonslandet: De fleste elektroniske produkter produseres i land der det er kjent at det forekommer brudd på ILO-konvensjonens krav til arbeidsforhold og arbeidstakerrettigheter. I tillegg kan det være en risiko for fabrikkarbeidere knyttet til bruk av farlige kjemikaler i produksjon.
Når vi vurderer risiko knyttet til våre produkters verdikjede ser vi derfor på hvilken risiko som knytter seg til produksjonslandene i henhold til amerikanske myndigheters årlige rapporter på menneskehandel, tvunget arbeid og barnearbeid. Ifølge riskmodellen anses for eksempel Kina, Tyrkia og Romania å ha en høy risiko for brudd. Land som Ungarn, Polen, Serbia og Italia anses å ha en medium risiko, mens eksempelvis Litauen og Slovenia anses å ha en lav risiko for brudd på menneskerettigheter. Alle disse er land som inngår i våre verdikjeder.
I tillegg til risiko knyttet til våre produkter, har vi vurdert risikoer i tilknytning til tjenester vi kjøper. Av disse foreligger det risiko knyttet til bransjer som rengjøring, avfallshåndtering og transport. I disse bransjene kan det forekomme brudd på arbeidstakerrettigheter, slik som lav lønn, tvungen overtid og manglende arbeidsavtaler. I tillegg kan utnyttelse av sårbare grupper være en risiko her.
Dette gjør vi for å redusere risikoen i vår verdikjede
Elkjøp gjennomfører aktsomhetsvurderinger knyttet til ulike produktkategorier og tjenester for å identifisere risiko for brudd på menneskerettigheter og dårlige arbeidsforhold ved tilvirkning av produktene vi forhandler. En viktig del av vårt arbeid med etisk handel er å sikre mest mulig effektive tiltak for å påvirke at disse risikoene blir forebygget og håndtert.
For å få til dette gjør vi mest der vi har direkte påvirkning, slik som når vi produserer egne merkevarer eller kjøper tjenester som transport og avfallshåndtering. Samtidig skal vi være med å stille krav til etisk handel også der vi er lengre fra de leddene der tilvirkningen skjer. Derfor stiller vi også krav til etiske forsvarlige verdikjeder når vi forhandler med store merkevareleverandører. Nedenfor finner du informasjon om hva vi gjør ovenfor ulike aktører i vår verdikjede.