Hvordan velge riktig smarthøyttaler
Hva er en smarthøyttaler og hva gjør den smart? I denne artikkelen svarer vi på dette, og forklarer hva du må tenke på når du skal kjøpe en smart høyttaler.
Hva er en smarthøyttaler?
For å kunne kalle en høyttaler smart, må den kunne styres med stemmen. Dette krever at den har integrert stemmeassistent. Med innebygd stemmestyring trenger du ikke å gå omveien om apper, men heller snakke direkte til høyttaleren isteden. Smart-høyttaleren kan også brukes som et verktøy til å styre smartproduktene du har hjemme.
Stemmeassistenten blir smartere jo mer du bruker den, noe som betyr at den f.eks. kan lære seg navnene til familiemedlemmer, spille favorittmusikken din eller hente informasjon fra kalenderen din. Den kan også fortelle deg når flyet ditt går eller om du trenger å ta med deg en paraply når du går ut døra. Den kan også dimme belysningen, bytte sanger når du ligger i badekaret eller gi deg oppskriften mens du lager mat.
Hvordan velge riktig smarthøyttaler?
Først kan det være lurte å tenke på hvilken stemmeassistent du liker best? Vil du ha en høyttaler som er kompatibel med Alexa, Siri eller Google Assistant? Dette kan være med å bestemme hvilke høyttalere du har å velge mellom, ettersom bare et knippe høyttalere har begge integrert. Høyttalerne fra Sonos har begge assistentene, men kun én av dem kan være installert om gangen. Bose og Libratone har utelukkende Amazons Alexa, mens Marshall, Harman Kardon og Google Home kun støtter Google Assistant.
Skjerm og mute-funksjon
Når du velger smarthøyttaler, kan du vurdere om du vil ha et skjerm som viser hvilken sang som spilles. Du bør også sjekke om den har en mute-knapp, slik at du kan slå mikrofonen helt av og den ikke kan høre kommandoene dine. Vær klar over at assistentene bare lytter når du sier navnet deres, enten det er "Alexa" eller "OK, Google". En pipelyd gir beskjed om at assistenten nå hører kommandoen din. På flere høyttalere ser du også et lys når mikrofonen er på.
Multirom-system
Med et multirom-system kan du spille den samme låten i alle rommene, eller ulike sanger på de forskjellige høyttalerne. Er dere flere i familien kan dette være praktisk. Høyttalerne kobles til Wi-Fi eller mobilnettverk og gir deg tilgang til en rekke strømmetjenester.
Spill musikk fra Spotify og Apple Music, eller strøm podkaster og radio. I et multirom-system har hver av høyttalerne et spesifikt navn, slik som «Kjøkken» og «Bokhylle». På denne måten kan du snakke direkte til den enkelte høyttaler.
Lydkvalitet og design
Når alt det andre er på plass, er lydkvaliteten neste punkt og det som gjerne avgjør hvilken høyttaler du velger. I likhet med andre høyttalere, er utvalget stort. Er du ute etter en multiroms-løsning er Sonos og Harman Kardon gode løsning hvor du får smarte lydplanker, kraftfulle høyttalere og mindre høyttalere. Designet er også viktig for mange. De fleste høyttalere har blitt så elegante at de passer uansett innredning og stil. Særlig gjelder dette de mer kompakte smarthøyttalerne.
Smarte høyttalere er en essensiell del av det smarte hjemmet og gir deg det beste fra to verdener: fantastisk lyd og evnen til å lytte.